Historik

Köp gärna vår superfina almanacka för  2020.


Då får ni dessutom läsa om vår verksamhet och ni stödjer vår förening.


Endast 50:-


Finns i Näsåker på Macken och i Sollefteå hos Lena Svensson,  Rödsta 105, ovan rondellen riks 90/87, "där holkar säljes".


Eller sätt in 50:- på vårt plusgiro 13 16 69-4 och skriv "Beställning almanacka" samt namn och adress så skickar vi ett ex portofritt.Historia om Sollefteå Folkdansgille

Start


Föreningen startade i maj 1948 med Inga Söderberg som ordförande tillsammans med Sara och Emil Myrman samt Lisa Österberg.


Vår första spelman som deltog var Helge Nilsson och som dansledare Emma Remahl.


En som starkt bidragit till gillets framgångar i starten var en rekyt som gästade Gillet. Namnet var Gunnar Wassén, från Värmland.


Resor


Gillet första resa gick till Uppsalastämman 1954. Nu började en ny epok i Gillets historia - de långa och upplevelserika resornas.


Den första resan utanför Sverige gällde ett besök i Norge, målet var den tredje Internationella folkdansstämman i Oslo. Året var då 1955.


Uppträdanden


Gillets första uppträdande var den 14 december 1948 på Hotell Statt i Sollefteå och gjordes för föräldrar och vänner.


En av våra tidiga starka upplevelser minns vi från Holms säteri en solig dag 1949. Gillet visade ett 20-tal olika danser bl a iförda 1800-tals krinoliner och gammelfarfars högtidskläder. Dessa lånades på Skansen i Stockholm.


Upplevelser


Kanske den största och minnes rikaste upplevelsen var den "Internationella Folklorefestivalen 1965".Medverkande i denna festival var Finland, Tyskland, Frankrike, Holland, Österrike och Turkiet.


Ett gigantiskt arrangemang tillsammans med Åsele, Lycksele och Backe.

 

Fotoalbum