Historia om Sollefteå Folkdansgille

Föreningen startade i maj 1948 med Inga Söderberg som ordförande tillsammans med Sara och Emil Myrman samt Lisa Österberg.
Vår första spelman som deltog var Helge Nilsson och som dansledare Emma Remahl.

En som starkt bidragit till Gillets framgångar i starten var en rekryt som gästade gillet. Namnet var Gunnar Wassén, från Värmland.

Gillets första uppträdande var den 14 december 1948 på Hotell Statt i Sollefteå och gjordes för föräldrar och vänner.
En av våra tidiga starka upplevelser minns vi från Holms säteri en solig dag 1949. Gillet visade ett 20-tal olika danser bl a iförda

1800-tals krinoliner och gammelfarfars högtidskläder. Dessa lånades på Skansen i Stockholm.

En annan stor händelse i Gillets historia var omkring 1955 när vi var med på inspelningen av filmen "Sången om den eldröda blomman" med bl a Jarl Kulle och Anita Björk i huvudrollerna.

Övriga spelmän som hjälpt oss i dansträningen har varit bla familjen Sundelin, Lennart Eriksson, Kent Ingelsson, Karin Sjödin och numera av dragspelaren Kaj-Erik Baarman.

--------------------------------------------------------------------------------

Gillet första resa var Uppsalastämman 1954. Nu började en ny epok i Gillets historia - de långa och upplevelserika resornas.
Den första resan utanför Sverige gällde ett besök i Norge, målet var den tredje Internationella folkdansstämman i Oslo. Året var då 1955.

Sedan dess har Gillet gjort resor till:
Hollans, tur genom Europa, Bryssel med bl a TV-framträdande, Aurich, Salzburg, Nürnberg, Opatija i Jugoslavien, Danmark och Finland.
Vår senaste utlandsresaresa gick till Österrike där vi kombinerade ett fyra dagars besök hos våra dansvänner i Salzburg med en fortsatt semesterresa runt resten av landet.
2006 var vi på Nordlek i Göteborg.

--------------------------------------------------------------------------------

Efter att själva gästat ett land ville vi givetvis bjuda igen.
Så kom den första folkdansfestivalen i Sollefteå till. Året var 1959 och inbjudna var ett danslag från Goes i Holland. Efter Holland har danslag från Aurich och Salzburg gästat oss.

Kanske den största och minnes rikaste upplevelsen var den "Internationella Folklorefestivalen 1965".
Medverkande i denna festival var Finland, Tyskland, Frankrike, Holland, Österrike och Turkiet.
Ett gigantiskt arrangemang tillsammans med Åsele, Lycksele och Backe.